Kokeilukeskus esittäytyy: Paula

Minkälaisin voimin Kokeilukeskus toimii? Esittelyjen sarjassa Kokeilukeskuksen työntekijät kertovat, keitä he ovat, mitä tekevät ja mikä heitä työssään motivoi.

Nimeni on Paula Tyrväinen

Koulutukseni on pedagogisilla opinnoilla varustettu aikuiskasvatustieteilijä ja sosiologi. Olen työskennellyt vuodesta 2004 alkaen osaamisen kehittämisen, ammatillisen koulutuksen kansainvälistymisen ja EU:n koulutusohjelmien parissa. Siirryin Kokeilukeskukseen OPH:n kansainvälisten asioiden puolelta. Kehittämisosaamiseni on vuosien varrella karttunut oppilaitosten sparraustyössä ja kansainvälisten hankkeiden vaikuttavuustyössä.

Miksi Kokeilukeskus? Kokeilukeskuksessa edistän itselleni tärkeitä asioita: lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta oppimisessa ja dialogisuutta julkisten palveluiden kehittämisessä. Kokeilukeskuksen tehtävä on vaativa, sillä työmme kehittyy prosessissa ilman valmista sapluunaa. Innostun haasteista, jotka edellyttävät pitkäjänteistä kehittämistä, kaaoksen sietämistä ja epämukavuusalueella toimimista. On hienoa olla ammatikseen utelias ja tukea uudistumista!

Haastavalta tuntuu ajoittain muistaa, miten hidasta syvempi muutos on. Kehittäjän työssä ei ole pikavoittoja, ja houkuttelevalta tuntuvan ratkaisun äärellä on muistettava kysyä, miten tämä liittyy kehittämisen isompaan kuvaan.

Päällimmäisenä työpöydälläni on tällä hetkellä kokeilevan kehittämisen työpajan paketointi. Olemme kokeilleet erilaisia tapoja käynnistää yhteissuunnittelua kunnissa, ja nyt on aika reflektoida mikä toimi ja mikä ei. Lisäksi ideoimme tiimissä opetuksen alan dialogeja syksylle 2018.

Vapaa-ajallani musiikki, jalkapallo ja yhdistystoiminta pitävät minut liikkeessä.

Luin viimeksi inspiroivan kirjan Itseohjautuvuus – Miten organisoitua tulevaisuudessa (toim. Martela & Jarenko 2017). Kirja innostaa pohtimaan, miten koulut tulevaisuudessa organisoituvat. Mitä itseohjautuvuus opetuksen ja kasvatuksen alalla voisi parhaimmillaan tarkoittaa?

Mottoni on: Se, mihin huomio kiinnittyy, vahvistuu. Kannattaa siis huomioida vahvuudet.