Kokeilukeskus esittäytyy: Ulla

Minkälaisin voimin Kokeilukeskus toimii? Esittelyjen sarjassa Kokeilukeskuksen työntekijät kertovat, keitä he ovat, mitä tekevät ja mikä heitä työssään motivoi.

Nimeni on Ulla Teräs

Koulutukseni on humanisti ja kansatieteilijä Helsingin yliopistosta. Olin pitkään töissä museoalalla ja jo siellä löysin aina itseni erilaisista kehittämistehtävistä, uusia ratkaisuja etsimästä. Johdin reformirehtorina 2016 avatun uuden Helsingin kaupunginmuseon kehittämishankkeen ja sitä ennen työskentelin mm. museoiden johtamismalleja ja arviointia kehittäneissä hankkeissa ja maakuntamuseotutkijana.

Miksi Kokeilukeskus? Haluan olla mukana tekemässä parempaa ja ihmislähtöisempää julkista hallintoa. Asiantuntijuuden arvo syntyy yhä enemmän jaetusti ja ratkaisut monimutkaisiin ongelmiin löytyvät yhdessä tekemällä. Kokeilukeskuksessa näin myös tilaisuuden kehittyä ”sarja-asiantuntijana” ja hyödyntää kokemustani ja osaamistani uudella alalla.

Työssäni minua motivoi monialainen yhdessä tekeminen sekä isosti ja pienesti ajatteleminen yhtä aikaa. Miten pienistä kokeiluista ja arjen teoista kasvatetaan uutta toimintakulttuuria, joka lopulta uudistaa koko systeemiä?

Haastavalta tuntuu elää niin kuin opettaa. Kokeilukulttuurin ytimessä on lupa epäonnistua ja oppia, muuttaa suuntaa tarvittaessa. Suunnitelmien tarkka toteuttaminen ja ennalta päätettyjen tuotosten pullauttaminen ulos aikataulussa ovat kuitenkin julkisenkin sektorin perinteisiä hyveitä. Yritän pitää mieleni avoimena ja muistaa kummastella, kysyä ja kuunnella riittävästi.

Päällimmäisenä työpöydälläni tällä hetkellä on syksyllä käynnistyvien kokeilu- ja innovaatiohankkeiden kick offin ja tuen suunnittelu. Opetushallitus myönsi valtionavustuksia 70 perusopetuksen innovatiiviselle hankkeelle ja kokeilulle joiden aiheet vaihtelevat robotiikasta empatiataitojen opetteluun. Tiimimme sparraa osaa kokeiluista. Odotan syksyltä kohtaamisia, kiinnostavia keskusteluja ja yhteisiä oivalluksia kehittäjien kanssa.

Vapaa-ajallani syön hyvin ja liikun – tanssimalla tai kesäaikaan mieluiten meloen. Olen myös yrittänyt opettaa kissoillemme temppuja, vaihtelevalla menestyksellä.

Luin viimeksi Mahdollisuuksien museo – Opetus- ja kulttuuriministeriön museopoliittisen ohjelman 2030, sanasta sanaan. Olen mukana Arkkitehtuuri- ja designmuseokokonaisuutta selvittävässä OKM:n ja Helsingin kaupungin nimittämässä hankeryhmässä ja intensiivinen rupeama on imaissut mukaansa.

Mottoni on käänteisesti tulkittuna kuuluisa lause: “To Avoid Criticism, Say Nothing, Do Nothing, Be Nothing”