Kokeilukeskus esittäytyy: Anna

Minkälaisin voimin Kokeilukeskus toimii? Esittelyjen sarjassa Kokeilukeskuksen työntekijät kertovat, keitä he ovat, mitä tekevät ja mikä heitä työssään motivoi.

Nimeni on Anna Häggman

Koulutukseni on kasvatustieteiden maisteri ja diplomi-insinööri. Työskentelin bioteknologian alalla tuotekehitystehtävissä, kunnes 2010 muutimme perheeni kanssa USA:han, missä kiinnostukseni koulutus- ja kasvatusalan kysymyksiin varsinaisesti heräsi toimiessani vapaaehtoisena matematiikan tutorina paikallisessa alakoulussa. Olen sittemmin työskennellyt USA:ssa mm. koulutuksen alan varhaisen vaiheen startupeissa sekä konseptoimassa ja kehittämässä kansainvälisen yliopiston päivähoitopalveluja.

Miksi Kokeilukeskus? Kokeilukeskuksen tehtävässä yhdistyy sekä laajempi valtionhallinnon murros että mahdollisuus tukea uudistumista vahvasti suomalaisessa koulutuksessa. Minua kiinnostaa miten saisimme paremmin ihmisten piilossa olevan osaamisen ja potentiaalin esille lapsista ja nuorista aikuisiin saakka.

Mikä työssäni motivoi minua? Saan samalla painiskella isojen yhteiskunnallisten kysymysten kanssa ja toisaalta työskennellä ihmisten kanssa heidän ihan konkreettisten ja arkisten asioiden parissa.

Mikä tuntuu haastavalta? Muutoksen ja asioiden edistymisen havaitseminen arjessa ja oma kärsimättömyyteni. Harjoittelen pysähtymään ja kiinnittämään enemmän huomiota pieniin onnistumisiin omassa ja tiimimme työssä, jotta ajatukset eivät luiskahda vain jonkin tulevaisuuden maaliviivan tavoitteluun.

Mikä päällimmäisenä työpöydällä tällä hetkellä? Tänään olen käynyt läpi muutamien viime päivien tapaamisten muistiinpanoja ja kirjoitan ylös tärkeimpiä oppeja, ajatuksia ja huomioita muille tiimiläisille. Lisäksi yritän seuraavien parin viikon aikana hahmotella kokeiluaihioita siitä, miten voisimme Kokeilukeskuksena auttaa tuomaan tutkimusta ja kouluissa tapahtuvaa kehittämistyötä lähemmäs toisiaan.

Miten vietän vapaa-aikani? Touhuilen lasten kanssa. On ollut hauskaa käydä tutustumassa Helsingin leikkipuistoihin ja toisaalta opetella koodaamista yhdessä esim. Scratchin avulla.

Viimeksi lukemani kirja? The Fifth Discipline: The Art and Practice of the Learning Organization, Peter Sengen “oldie but goodie” 90-luvulta. Oppiva organisaatio tuntuu terminä vähän aikansa eläneeltä, mutta kirjan ajatukset ja tarinat tuntuvat erityisen merkittäviltä nyt, kun niitä tarkastelee Kokeilukeskuksen työn kautta: kompleksisessa maailmassa kyky oppia ja ymmärtää systeemejä on ihan keskeistä.

Mottoni? Robert Keganin mukaan “Reflection without action is ultimately as unproductive as action without reflection.”