Kiire – ah niin ihana tekosyy!

Olen kyllästynyt kiireeseen. Ai miksi? Se tuntuu hallitsevan kaikkea elämässä, vaikka toivoisin itse voivani määrätä mihin aikani käytän.

Kiire tuntuu olevan tämän ajan trendisana. Elämme jatkuvassa muutoksessa ja meiltä vaaditaan sopeutumiskykyä erilaisiin tilanteisiin työn ja arjen keskellä. Pitäisi tuottaa uutta ja kehittää asioita, mutta liian usein vastaus on ”Tehtäisiin, mutta kun on niin kiire.”

Arjessa joudumme tekemään jatkuvasti priorisointia ja päätöksiä mitä tehdä ja mitä jättää tekemättä. Mutta onko ongelma siinä, että yleensä mitään ei laiteta hylättävien listalle ja kaikki työtehtävät tuntuvat meistä yhtä tärkeiltä?

Kokeiluohjelmassamme on Raahelainen kokeilu, jossa useamman koulun rehtorit yhdessä ratkovat varsin yksinkertaista mutta käytännössä haastavaa muutostavoitetta: miten löytää arjen kiireettömyys ja mahdollistaa näin opettajien ja oppilaiden aito kohtaaminen koulupäivän aikana. Kokeilussa he etsivät syitä kiireelle ja tapoja sen vähentämiseen, ja pyrkivät näin lisäämään hyvinvointia koulussa. Mielenkiintoista nähdä millaisia kokeiluja ja kokemuksia heille vuoden aikana kertyy.

Itseäni kiinnostaisi toisenlainen kokeilu. Mitä jos lupaus uudelle vuodelle olisi, että en käyttäisi kiire-sanaa. Käsittelisin asioita vain asioina, täyttäisin kalenteriani ja hoitaisin työni kuten tähänkin asti mutta ilman kiireen korostamista. Olisi mielenkiintoista kokeilla mitä tästä seuraisi työympäristössäni. Vaikuttaisinko tehottomalta, kun minulla ei olisi jatkuva kiire? Vai kävisiköhän niin, että kiireen korostamisen sijaan kalenteristani vapautuisi aikaa jota nyt en edes ennätä huomata kiireen keskeltä?
Lähdetkö kokeilumielessä mukaan haasteeseen kiirettä vastaan?

Valpuri Kurppa
Kehittäjä, Kokeilukeskus