Entä jos ryhtyisimme kokeilemaan?

Joustavan esi- ja alkuopetuksen kehittäminen -muutoskokeilu on osa Kokeilukeskuksen kokeiluohjelmaa. Siihen osallistuvien hankkeiden toimijat tulevat kukin kirjoittamaan hankkeidensa edistymisestä Kokeilukeskuksen sivuille.

Koulussamme on jo vuosia pohdittu esi- ja alkuopetuksen kehittämistä. Miten voisimme vahvistaa sellaisia hyviä käytänteitä, joiden avulla jokaisella lapsella on mahdollisuus edetä omaa koulupolkuaan omassa tahdissa ilman, että pitää kiirehtiä eteenpäin riittämättömillä taidoilla tai että pitää jarrutella uusiin haasteisiin siirtymistä? Tarkoituksemme oli käynnistää hankkeen suunnittelu tämän lukuvuoden aikana.

Syksyllä saimme kuulla, että Inkoon kunta oli saanut valtionavustusta joustavan esi- ja alkuopetuksen kehittämiseen. Syyskuussa Opetushallituksen järjestämän info- ja verkostoitumistilaisuuden jälkeen kouluun palasi kaksi todella innostunutta henkilöä, jotka esittelivät ajatuksen meille muille. Entä jos perinteisen suunnittelutyön sijaan ryhtyisimme kokeilemaan? Heidän intonsa levisi muihinkin työryhmän jäseniin ja uskaltauduimme hakemaan mukaan kokeiluohjelmaan. Suureksi riemuksemme meidät valittiin mukaan Kokeilukeskuksen ja Demos Helsingin vetämään vuoden mittaiseen ohjelmaan.

Lokakuun Kick off -tapahtumaan mukaan pääsi melkein koko työryhmä. Päivän aikana oma ajatuksemme kokeiluohjelmamme tavoitteista ja toteutuksesta eteni hurjan loikan eteenpäin. Iloitsimme tamperelaisesta vertaisryhmästämme ja omasta kullanarvoisesta mentoristamme Annelista. Into omaa kokeiluamme kohtaan kasvoi entisestään. Päät pyörällä ajattelusta kannoimme koululle suunnitelmamme, kanvaaseja ja kuvia post it -lapuista. Pian suunnittelimme kevein ja innostunein mielin oman ensimmäisen kokeilumme. Mikä autuus oli ryhtyä tekemään ja kokeilemaan ilman, että vuoden päähän asti jokainen askel tulisi tietää etukäteen.

Nyt takana on jo muutama kokeilu, tutustumista aiheeseen ja erilaisiin toteutustapoihin, yhteydenpitoa Annelin kanssa ja Kokeiluohjelman tapaamisia. Jokainen pysähtyminen oman kokeilumme äärelle on kirkastanut päämääräämme. Vaikka muutostavoite oli selvillä jo alkuvaiheessa, on kokeilumetodien äärellä työskentely vahvistanut sen perustaa. Suurin haasteemme tällä hetkellä on, uskallammeko ajatella riittävän rohkeasti ja kulkea uusia ennen kulkemattomia polkuja. Mietimme myös sitä, miten omassa työyhteisössämme osaisimme kertoa kokeilustamme riittävän kattavasti ja saada kaikki mukaan kehittämään uutta toimintakulttuuria.

Ilman Kokeilukeskuksen ja Demos Helsingin tukea kulkisimme luultavasti perinteisempiä polkuja pitkin. Nyt askeleet ovat kevyemmät, askelmerkit selvillä ja into kokeilla kasvaa edelleen. Eikä kokeileva oman työn kehittäminen tähän lopu, uusia kokeiluja teemme varmasti.

Teksti: Inkoon kokeilijatiimi