Kokeilemalla ja yhdessä tekemällä luomme kaikille hyvää koulua

Kokeilukeskus järjesti 5.11. tilaisuuden, joka toi yhteen lähes 90 henkilöä suomalaisen koulusysteemin eri tasoilta Kokeiluohjelman osallistujista ja koululaisista Opetushallituksen johtoon. Yhdessä työskennellen luotiin kiteytys, jolla osallistujat sitoutuivat edistämään uuden yhteisen toimintakulttuurin kehittämistä.


”Me Kokeilukeskuksen tilaisuudessa keskustelleet sitoudumme edistämään uuden, yhteisen toimintakulttuurin kehittämistä. Uskomme, että suunnitelmalliset kokeilut ja yhteiskehittäminen ovat tehokkaita keinoja rakastua oikeisiin ongelmiin ja ratkaista niitä yhdessä. Muutoksen ytimessä ovat yhteistyö, osallisuus ja hyvinvointi.

Kokeiluohjelmasta poimitut havainnot kannustavat suomalaista koulua yhteisölliseen, tekemällä oppimiseen ja kokeiluihin kautta linjan – kouluista opetushallintoon. Yhdessä tekeminen vaatii rohkeutta tarttua asioihin, kykyä sietää keskeneräisyyttä sekä valmiutta jakaa ja testata ideoita. Yksittäisistä hehkulampuista syntyy kristallikruunu.

Lupausten lisäksi tarvitaan konkreettisia tekoja. Me Kokeilukeskuksen tapahtumaan osallistuneet koulutusalan vaikuttajat ja kokeiluohjelmaan osallistuneet lupaamme itse ja haastamme Suomen koulutusalaa seuraavasti:

1. Jokaisen pitäisi kysyä itseltään:

  • MITÄ minä voin tehdä?
  • Mitä MINÄ voin tehdä?
  • Mitä minä VOIN tehdä?
  • Mitä minä voin TEHDÄ?

2. Nostetaan Kokeiluohjelman oivallukset esiin arjessa tänään ja huomenna. Jokainen meistä ottaa yhden näistä oivalluksista ja tekee siitä uuden käytännön.

3. Kokeileva koulu on kuin hehkulampuista koostuva kristallikruunu. Jaksamme uskoa prosessiin, uskallamme antaa sille aikaa ja hyväksymme, että välillä lamppu hehkuu himmeämmin ja välillä taas kirkkaammin. Kristallikruunun luovia lamppuja tarvitaan varastoon uusiin ongelmiin rakastuttaessa.

4. Kokeilevan koulun edistäminen ja vahvistaminen tarvitsee myös päättäjien tukea. Tätä tukea lähdemme rakentamaan kutsumalla päättäjät tutustumaan kehittyvän ja kokeilevan koulun toimintaan ympäri Suomen.

Suomalainen koulu on jatkossakin huippuluokkaa, kun teemme koko alan kesken työtä yhdessä sen eteen, että koulutus kehittyy. Tämä kiteytys on julkinen osoitus yhteisestä tahtotilasta tehdä kokeiluja ja kehittää toimintatapojamme.”


Voit myös ladata kiteytyksen tästä: